Stoven met lamsvlees

 

Lekker langzaam stoven, in één grote pan zodat alle smaken in elkaar kunnen trekken en het vlees lekker zacht wordt. Uiteindelijk hou je een heerlijk smakelijk gerecht over.

 
Wat? (6 personen)
 
 1 kilo lamsschouder, gesneden in grove blokken van 3cm.  
 ruim 0,5 l kippenbouillon
1 grote ui, in grove stukken gesneden
3 tenen knoflook, uit de pers
1 tl komijn
1 tl korianderpoeder
1 tl pikantepaprikapoeder
1 tl kaneel
1 blik tomaten op sap (400 g)
de rasp van 1 sinaasappel
175 g gedroogde abrikozen
olijfolie

 
Voor de couscous:
300 g couscous
75 g rozijnen
1 theezakje (zwarte thee, geen kruidenthee)
een handje verse munt, fijngehakt
een handje verse peterselie, fijngehakt
50 g pijnboompitten, geroosterd
Hoe?
Verhit de olijfolie in een zware stoofpan, doe de helft van het lamsvlees in de pan en bak alles aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en doe hetzelfde met de andere helft van het vlees. Haal dit vlees ook uit de pan. Verhit weer wat olijfolie in de pan en bak de ui op goudbruin, voeg hierna de knoflook toe en als laatste de specerijen. Voeg het vlees, abrikozen, tomaten en de sinasaasappelrasp erbij. Doe de deksel op de pan en laat het ruim twee uur op een laag vuur sudderen.
De couscous maakt u een kwartiertje voor het opdienen. Maak eerst een kopje thee en week daar de rozijnen in. Kook een ruime hoeveelheid water. Doe de couscous in een ruime kom en giet er kokend water bij tot het net onder staat. Laat de couscous het water absorberen. Roer met een lepel door de couscous om te zien of alles is opgenomen.
Als er nog een hard ‘hart’ in de couscous zit, giet er weer wat water bij. Laat het opnieuw absorberen en proef opnieuw. Het komt altijd goed, soms duurt het wat langer. Hak de kruiden heel fijn. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en mix alles samen met de pijnboompitten door de couscous. Breng op smaak met zout en peper.
Garneer de lamsstoof met blaadjes munt en serveer de couscous erbij.