Texelse Lamsschenkel

 

Texelse lamsschenkels gestoofd in bokbierLamsschenkels zijn het goedkoopste deel van het lam maar o, zo lekker. Trek er wel de tijd voor uit – ze moeten even stoven. Of maak het gerecht een dag van tevoren, dan is het nog lekkerder. Wij maken het met Amsterdams bokbier, maar kijk gerust eens wat bij je in de buurt lokaal wordt gebrouwen, er komt zo veel lekkers uit Nederland! Voor 4 personen

Benodigdheden voor Texelse lamsschenkels gestoofd in bokbier:

* 1-2 el olijfolie
* 4 lamsschenkels
* 3 rode uien, in schijfjes
* 5 teentjes knoflook, in schijfjes
* 3 el tomatenpuree
* 300 ml bokbier van Brouwerij ’t IJ, of een ander bokbiertje
* 500 ml lams- of runderbouillon
* 8 trostomaten, in kwarten
* 4 takjes rozemarijn, plus wat takjes extra
* 2 blaadjes laurier
* 2 el bladpeterselie, fijngehakt

Voor bij deTexelse lamsschenkels gestoofd in bokbiererbij:
* zachte aardappelpuree
* groene tuinerwten of tuinboontjes (uit de diepvries), of verse sperziebonen

Bereiding van de Texelse lamsschenkels gestoofd in bokbier

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan op hoog vuur en braad de lamsschenkels in delen rondom mooi bruin. Bewaar ze daarna even onder aluminiumfolie. Draai het vuur middelhoog en doe de ui en knoflook in de braadpan. Bak alles al omscheppend om tot de uien zacht zijn – ongeveer 5-7 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en bak tot het lekker zoetig ruikt. Blus de pan af met het bokbier en roer alles los. Maak met een scherp mesje een inkeping langs het bot van elke schenkel en steek er wat takjes rozemarijn in. Zet de lamsschenkels rechtop in de pan en breng aan de kook. Giet de bouillon erbij, breng opnieuw aan de kook en voeg dan de rozemarijn, laurierblaadjes en tomatenparten toe. Maal er royaal peper en zout boven. Doe, wanneer alles opnieuw kookt, de deksel op de pan en zet deze 2½ uur in de oven. Haal de deksel er dan af en laat nog 1 klein uur in de oven braden. Keer de schenkels halverwege.

Serveer de lamschenkels in diepe borden op een flinke schep romige aardappelpuree met verse doperwten en wat saus uit de pan erover.
Bereiden: circa 15 min., plus ruim 3 uur stoven. Circa 391 kcal p.p. (bij 4 personen, zonder bijgerechten).

Dit recept komt uit Libelle 45. Bekijk ook het recept van Leidse kaastaart of een van de andere heerlijke recepten.