Recepten

In het linker menu vindt u allerlei recepten. Lekker voor op de barbecue of een ouderwets lekker stoofvlees recept.

Heeft u een heerlijk recept en wilt u dat met ons delen, geef het ons door.

Lamsvlees bereiden

Lamsvlees is lekker gebakken of gegrild, gebraden in de oven, verwerkt in stoofpotten of tot gehakt.

Het lamsvlees dat in de lente verkocht word, van zogenoemde ’paaslammeren’, is heel delicaat van smaak. Deze lammeren blijven op stal en worden gevoed met moedermelk, aangevuld met extra krachtvoeder.

Ook in het najaar (oktober-november) is er lekker lamsvlees verkrijgbaar van dieren die de hele zomer op de wei hebben gestaan. Het vlees van weidelammeren heeft daardoor een iets uitgesprokener smaak dan dat van voorjaarslammetjes.

Lam of schaap?

Lamsvlees is vlees van schapen die jonger zijn dan 9 maanden. Daarna spreken we over schapenvlees. Je kunt lamsvlees en schapenvlees onderscheiden door de kleur: lamsvlees is lichter van kleur, schapenvlees is eerder rood. Schapenvlees heeft ook een zeer specifieke smaak, niet iedereen houdt ervan.

  • Lamsbout
    Dit stuk vlees komt van de achterpoten van het lam. Je kunt lamsbout kopen mét bot, of zonder. Mét bot is het lekkerste. Het vlees heeft dan meer smaak en blijft goed mals, maar het is wel moeilijker te snijden. Vraag eventueel aan de slager om het vlees te ontbenen.
  • Lamsfilet
    Ook wel lamszadel genoemd. Deze lange, magere stukjes worden uit de rug van het lam gesneden. Gewoon kort bakken in de pan en klaar! Soms wordt de filet ook versneden totmedaillons
  • Lamsgehakt wordt gemaakt van taaiere stukken van het lam, zoals de nek, borst, schouder of bout. Zoals elke soort gehakt moet lamsgehakt volledig doorbakken worden.
  • Lamskroontjes komen van de ribben van het lam. Kroontjes (ook wel ’lamsrack’) zijn eigenlijk verschillende koteletjes die nog aan elkaar hangen. Je kunt ze natuurlijk ook versnijden tot koteletjes (of versneden kopen). Reken per persoon 2 à 3 koteletjes, afhankelijk van de grootte.
  • Lamsragout: dit ’stoofvlees’ wordt gesneden van taaiere stukken zoals de bout, schouder, nek en borst. Lang stoven op lage temperatuur is de truc: zo wordt het vlees lekker zacht. Perfect voor een lamsnavarin met veel lentegroenten of voor een Marokkaans gerechtje in de tajine.
  • Lamsrollade: wordt meestal van het borststuk gemaakt. Marineer het vlees met veel kruiden en braad het in de oven.

Hoe bak je lamsvlees?

Bak je lamskoteletjes, -kroontjes of -bout, dan is dat het lekkerste als het vlees vanbinnen nog mooi rosé is. Meet dit met een keukenthermometer: als de kerntemperatuur van het vlees 60 à 65°C bedraagt, is het klaar. Laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie voor je het versnijdt, zodat het sappig blijft.

Lamskroontjes korst je aan in de pan en gaar je dan verder in de oven op 180°C. Lamskoteletjes bak je kort in de pan.

Lamsstoofpotjes of gehaktbereidingen mogen uiteraard wel doorgaar zijn.

Lamsvlees is lekker puur, maar ook in combinatie met kruiden zoals knoflook, rozemarijn, peterselie, munt, tijm, salie, oregano, basilicum… Tomaat, worteltjes, citroen, komijn, honing, mosterd, courgette, erwten, aubergines, parmezaan en pijnboompitten zijn eveneens goede maatjes met lam.

Met lamsvlees kun je dus alle kanten uit.